Kesädippi – ovatko osakkeet halvimmillaan kesällä?

Blogeja ja sijoittamiseen liittyviä keskusteluja seuraamalla törmää varmasti jossakin vaiheessa “kesädippi” termiin ja yleiseen ajatukseen siitä, että osakkeet ovat kesällä halpoja.

Ilmiöstä puhutaan myös eri medioissa. Esimerkiksi Talouselämän uutisessa sanotaan seuraavaa:

Vanhan viisauden mukaan osakkeet pitäisi myydä toukokuussa, koska kesällä osakemarkkinoiden kehitys on heikkoa. Takaisin voi palata sitten syksymmällä, kun ylimääräiset ilmat ovat pihisseet osakkeista ulos.

Englanniksi samasta ilmiöstä käytetään nimeä Sell in May tai Sell in May and Go Away.

Yritin itse tutustua aiheeseen vähän enemmän toukokuun aikana. Aihe sinällään kiinnostaa, koska periaatteessa kuulostaa oikein helpolta tavalta menestyä myymällä osakkeet toukokuussa ja ostamalla niitä takaisin halvemmalla vähän myöhemmin.

Nyt kun olen tutustunut asiaan vähän enemmän, olen päätynyt vanhaan viisauteen. Jos jotakin pörssissä tapahtuvaa ilmiötä voisi oikeasti hyödyntää, niin näin tekisivät kaikki ja asia ei enää toimisi.

Tähän viittaan muun muassa Sofian pääanalyytikko Kim Gorschelnik Arvopaperin uutisessa.

Nordnetin blogissa olevan kirjoituksen perusteella kausiluontoisuudessa on kuitenkin jotakin perää. Toisaalta taas kirjoituksessa kerrottiin tutkimuksesta, jossa Sell in May –ilmiötä testattiin S & P 500 indeksin historian perusteella. Tässäkin tapauksessa eniten tuottavimmaksi vaihtoehdoksi nousi ”buy and hold” –sijoittaminen.

Lyhyen kesädippiin tutustumisen perusteella tulin siihen tulokseen, että en tässäkään tapauksessa ala yrittämään mitään ihmetekoja myyntien ja ostojen ajoituksella.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. bugamon says

  Näyttää että tänä kesänä on tulossa oikein kunnon dipoi johtuen kreikan lainanmaksu sovitteluista/ongelmista. Mutta mielestäni se on vain hyvä aika ostaa lisää rahasto osuuksia.

  • Piensijoittaja says

   Terve!
   Itse päätin tämän kirjoituksen julkaisemisen yhteydessä vähentää entisestään kurssien seuraamista. Toistaiseksi olen onnistunut siinä aika hyvin.

   Jatkan ostoja siis entiseen malliin ja toivon mahdollisen kesädipin jäävän kesädipiksi eikä pitkän nousun lopuksi:)

Jätä kommentti

*