Ilmastonmuutos, vaalit ja Greta Thunberg

Olen ilmastonmuutoksen suhteen varmaan samassa tilanteessa kuin moni muukin meistä. Olen vahvasti sitä mieltä, että jotain pitäisi tehdä, mutta itse en tee kovin paljoa asian eteen. Kuten olette huomanneet esimerkiksi tästäkin blogista, kestävä kehitys ei ole ollut millään tavalla kriteeri ostaessani osakkeita. Muutenkin koen oloni hyvin ristiriitaiseksi ilmastonmuutoksen suhteen.

Tekemättömyydestäni huolimatta uskon ilmastonmuutoksen olevan koko maailman suurin haaste ja koen, että asialle pitäisi tehdä jotakin.

Kirjoitan tätä kirjoitusta lauantaina 30.3.2019 ja satuin katsomaan tänään Greta Thunbergin puheen Tukholman Ted Talkista ystäväni suosituksesta.

Toivon kaikkien blogini lukijoiden tietävän jo entuudestaan kuka Greta Thunberg on, mutta jos ei, kyseessä on siis 2003 syntynyt ruotsalainen tyttö ja tunnettu ilmastoaktivisti. Julkisuuteen Thunberg nousi elokuussa 2018 osoittamalla mieltä Tukholmassa valtiopäivätalon edustalla tavoitteena saada huomiota ilmastonmuutokselle. Tällöin hän oli myös koululakossa, ja tästä on syntynyt koululaisten kansainvälinen ilmastoliike, josta on nähty esimerkkejä Suomessakin. Thunbergilla on myös diagnosoitu Aspergerin oireyhtymä, mutta se ei tunnu tärkeältä tämän tarinan kannalta.

En ole luonnollisesti ainoa tästä teinistä innostunut, vaan esimerkiksi Time-aikakauslehti valitsi hänet vuoden 2018 maailman 25 vaikutusvaltaisimman nuoren joukkoon. Thunbergia on myös esitetty vuoden 2019 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi ja hän on puhunut YK:n ilmastokokouksessa.

Tässä oli varmaan ne asiat mitä minä pystyn kertomaan. Alla video hänen puheesta Tukholmassa Ted Talkissa ja jos video ei toimi, niin se löytyy täältä. Video kestää noin 11 minuuttia ja suosittelen kaikkia katsomaan videon. Huom! Kirjoitus jatkuu videon jälkeen.

Itse en yleensä innostu kenestäkään julkisesta ihmisestä, jos nyt näin kärjistäen sanon, mutta Greta on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen. Jos joku lukija on esimerkiksi sitä mieltä, että kyseessä on tehty tuote, niin kiitos, en halua kuulla sitä.

Mitä konkreettisia asioita voin tehdä ilmaston puolesta?

Videon katsominen sai minut miettimään mitä minä voisin oikeasti tehdä ilmaston puolesta. En ole lentänyt pitkään aikaan ja videon katsomisen jälkeen päätin jättää lentämisen kokonaan. Mielestäni ainoa hyväksytty syy lentää olisi se, että joku läheinen asuisi niin kaukana, että vain lentäminen olisi ainoa keino tavata. Tätä ongelmaa minulla ei ole, joten jätetään lentäminen kokonaan pois.

Työmatkat pystyn kulkemaan polkupyörällä jo nykyään eli tämä puoli on kunnossa. Autolla ei tule muutenkaan ajettua itse paljon, mutta puolison työmatkat vaativat valitettavasti oman auton käyttöä, koska julkista liikennettä ei käytännössä ole. Sähköauto tai edes hybridi voisi olla tähän tilanteeseen hyvä vaihtoehto, mutta niidenkin ympäristövaikutuksista liikkuu hyvin paljon erilaista tietoa.

Lihan syöntiä olen pyrkinyt vähentämään viime aikoina, mutta kokonaan ilman en ole osannut olla ainakaan toistaiseksi.

Kun mietin näitä asioita hetken mielijohteesta tarkemmin, huomaan että tiedän valitettavan vähän siitä mitä ilmaston vuoksi oikeasti pitäisi tehdä.

Päätinkin tutustua aiheeseen paremmin ja palaan tähän myöhemmin omassa kirjoituksessa. Kyseessä on myös aihe, josta liikkuu hyvin paljon erilaista tietoa ja näin on valitettavasti myös koko ilmastonmuutoksen osalta. Se on kuitenkin mielestäni selvää, että ilmasto on jo muuttunut selvästi.

Luonnollisesti ilmastovastuun pitäisi kai näkyä myös sijoituksissani jollain tavalla, mutta tätä(kin) asiaa täytyy vielä pohtia. Sen verran tutustuin aiheeseen, että luin Martin Paaden blogikirjoituksen Kestävä kehitys, parempaa tuottoa.

Eduskuntavaalit 2019

En ole äänestänyt kovinkaan puolueuskollisesti tähän mennessä. Täytyy sanoa, että minulla on myös vähän pelonsekainen suhde Vihreisiin. Tavallaan arvostan kovastikin sitä työtä jota he tekevät, mutta toisaalta pelkään sen vaikutusta minuun ja meidän perheeseen. Toisin sanoen toivon siis jonkun tekevän jotain ilmastonmuutokselle, kunhan se ei vaikuta minun elämään. Tämä ei luonnollisesti ole kovin kestävä ajattelutapa, joten lupaan äänestää eduskuntavaaleissa Vihreitä.

Sitä en valitettavasti osaa sanoa onko Vihreät yksiselitteisesti paras puolue ilmastonmuutoksen estämiseen, mutta tämä tuntuisi luonnolliselta. Vastaavasti on hankala ajatella sen olevan ainakaan mikään muukaan, joten annetaan ääni vihreille.

Lupaan palata myöhemminkin blogissania ilmastonmuutos-teemaan ja asioihin mitä voin omassa elämässäni tehdä tämän eteen.

Jätä kommentti

*