Ilmainen indeksirahasto Nordnetiltä – oikeasti ilmainen lounas?

Nordnet julkaisi ilmaisen indeksirahaston eli superrahaston kesän alussa.

Kyseessä on ensimmäinen, täysin kuluton indeksirahasto Suomessa. Idea on nopeasti ajateltuna aika erikoinen. Itselleni tämä herätti paljon kysymyksiä siitä mitä ilmainen tai kuluton rahasto, kuten Nordnet sen ilmaisee, itse asiassa tarkoittaa.

Nordnetin sivulla kuluttomuus on ilmaistu seuraavasti

 • Merkintäpalkkio 0%
 • Lunastuspalkkio 0%
 • Hallinnointipalkkio 0%
 • Säilytyspalkkio 0%
 • Jäi pieni präntti lukematta -kulu 0%

Ei kait tätä voi muuten ymmärtää kuin siten, että rahastoon rahan laittaminen, säilyttäminen ja rahan poisottaminen on tosiaan ilmaista.

Nordnetin sivuilta löytyy myös seuraavat lauseet.

”Jonkun tässä on pakko maksaa, mietit varmaan. Mutta ei maksa.”

Aiheesta on luonnollisesti kirjoitettu myös eri blogeissa ja keskusteltu muun muassa Kauppalehdessä.

Keskustelua ja kirjoittelua seuraamalla huomaa, että usko ilmaiseen lounaaseen ei ole kovin korkealla. Varsinkin keskustelupalstoilla kuluttomuutta on epäilty eri tavoin, mutta tässä tapauksessa mitään epäselvää ei taida olla.

Rahasto on tosiaan kaikin tavoin kuluton. Nordnetin viestinnän perusteella kyseessä on heidän puoleltaan eräänlainen sisään heittotuote.

Nordnet kuvailee asiaa näin:

Mutta tietysti toivomme, että säästät myös osakkeisiin, rahastoihin ja muihin tuotteisiin, joita Nordnetissä on tarjolla.

Mihin rahasto sijoittaa?

Rahaston avaintietoesitteessä tavoitteesta ja sijoituspolitiikasta kerrotaan seuraavaa.

”Rahasto on Suomen markkinoille sijoittava osakeindeksirahasto, ja rahaston tavoitteena on jäljitellä OMX Helsinki 25 Index -osakeindeksin koostumusta ja siten myös indeksin muodostamaa tuottoa.”

Rahasto on niin sanottu kasvuosuusrahasto eli se sijoittaa osingot uudelleen rahastoon. Oman käsitykseni mukaan tämä on paras vaihtoehto, koska näin mahdollisista voitoista ei kannata maksaa veroja ennen rahaston myyntiä.

Minimisijoitus rahastoon on hyvin pieni eli 15€.

Ilmainen vastaan halpa – kuinka suuri ero on?

Itse olen tähän mennessä sijoittanut rahojani Seligsonin Suomi indeksirahastoon. Päätin verrata kuinka paljon tämä halpa indeksirahasto on ilmaista kalliimpi.

Seligsonin indeksirahastossa hallinnointi- ja säilytyspalkkio on 0,45%. Lisäksi merkintä rahastolle on 0,1% ja lunastus 0,5% sijoitusajan ollessa alle 180 päivää. Kun sijoitusaika on yli 180 päivää, on lunastus 0,1%.

Syötin Nordnetin sivulla olevaan laskuriin seuraavat tiedot.

 • Hallinnointipalkkio (%): 0,45%
 • Säästösumma kuukaudessa (€): 100
 • Säästöaika vuosina: 10
 • Tuotto-odotus (%/v): 5
 • Kertasijoitus (€): 100

Tämän perusteella säästäisin Nordnetin rahastolla kymmenen vuoden aikana 357€ sijoitussumman ollessa aika maltillinen. Lisäksi tässä ei ole huomioitu vielä merkintä- ja lunastuspalkkioita. Nopeasti laskettuna näistä tulee vielä muutaman kymmenen euron lisä.

Ihan täysin verrattavia rahastot eivät kuitenkaan ole, koska rahastot sijoittavat osin eri osakkeisiin. Seligsonin sivulla heidän rahaston vertailuindeksistä sanotaan seuraavaa

”OMX GES Finland Sustainability -osakeindeksi. Indeksissä on n. 40 kestävän kehityksen kriteereillä valittua suomalaista osaketta. Indeksi on tuottoindeksi.”

Lisäksi rahaston sanotaan sijoittavan ”Helsingin pörssin osakkeisiin seuraten kestävän kehityksen kriteerein valittua indeksiä.”

Joka tapauksessa taidan lopettaa Seligsonin Suomen indeksirahaston ostamiset ja käyttää ne rahat jatkossa Nordnetin rahastoon. Muuten jatkan kyllä Seligsonin indeksirahastojen ostamista entiseen malliin.

Parempi vertailukohde Seligsonin rahastoista taitaisi olla kuitenkin Seligson OMX Helsinki 25 ETF. Tämän kulut ovat vähän epäselvemmin ilmaistu. Seligsonin sivujen mukaan hallinnointipalkkio vaihtelee rahaston koon mukaan sen ollessa korkeintaan 0,18%. Ostoista ja myynneistä kerrotaan menevän arvopaperivälittäjän palkkio + osto- ja myyntihinnan erotus mitä tämä sitten ikinä meinaakaan.

Ilmaisessa tai kuluttomassakin voi hävitä rahaa

Koska tätä blogia seuraa vielä kirjoittanuttakin aloittelevampia sijoittajia, kannattaa tähän loppuun kirjoittaa pieni varoitus. Vaikka Nordnetin rahastosta puhutaankin julkisuudessa ilmaisena ja he käyttävät itse kuluton-termiä, ei tämä luonnollisesti tarkoita sitä etteikö rahastoon sijoittamalla voisi hävitä rahaa.

Mikäli yleisesti suomalaisten osakkeiden arvo laskee merkittävästi, laskee myös luonnollisesti rahaston arvo. Mitään taetta ei siis ole, että jos nyt rahastoon sijoittaa vaikka 1 000 euroa, niin vuoden päästä tämä rahasumma olisi automaattisesti kasvanut.

Luonnollisesti pidemmässä juoksussa lienee hyvin epätodennäköistä, etteikö rahasto tuottaisi. Mahdollista tämä kuitenkin on. Esimerkiksi Seligson indeksirahasto on tuottanut historiassa selvää tappiota kahtena vuotena kymmenestä. Toisaalta taas rahasto on tuottanut aloituspäivästään saakka keskimäärin 6,93% vuosituoton.

Tässäkään tapauksessa historiallinen tuotto tai tappio ei ole kuitenkaan tae tulevasta.

* merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joiden klikkaamisesta tämän blogin ylläpitäjälle voidaan maksaa.

Kommentit

 1. Jaakko Barsk says

  Yritin päästä Nordnet tilillemme, sekä vaimoni että omani, katsoakseni kuinka voisimme sijoittaa Suomi-indeksirahastoon. Oletan, että sinne voi itse sijoittaa suoraan netin välityksellä. Valitettavasti en saanut kummankaan tilejä auki, vaikka käytin voimassa olevia tunnussanoja. Tämä tapahtui sunnuntai-iltana.
  Jaakko Barsk

 2. Piensijoittaja says

  Terve Jaakko!
  Sinun kannattaa olla suoraan yhteyksissä Nordnetin asiakaspalveluun. Puhelinnumero näyttää olevan: 020 198 5898

  Lisää tietoa löytyy Nordnetin sivulta:
  https://www.nordnet.fi/asiakaspalvelu/alkaa.html?cmpi=customer-service-FI

Jätä kommentti

*