Hyvin menee – vielä paremmin menisi ilman Venäjä-sijoituksia

Päivitin sijoitusteni tilanteen taas sivulleni kuukauden vaihtuessa. Tällä hetkellä sijoitukseni ovat tuottaneet yhteensä 9,59% heinäkuusta 2014 saakka. Rahallisesti tämä tarkoittaa noin 1 300 euron tuottoa.

Parhaiten ovat tuottaneet vähemmän yllättävästi indeksirahastot niiden tuoton ollessa 19,89%. ETF:t ovat 8,95% voitolla ja jopa OMAT osakevalintani ovat tuottaneet 5,31%. Aktiiviset rahastot ovat puolestaan miinukselle -12,23%.

Kaikki eivät olisi varmasti tähän tuottoon tyytyväisiä, mutta itselleni tuo käy. Sijoittamisen aloittaminen on kuitenkin eräänlainen pitkä oppimisprosentti. Kun olen kuitenkin oppirahojen osalta saamapuolella, niin tyydyn tulokseen tähän mennessä.

Sen verran rakastan kuitenkin jossittelua, että pakko taas vähän jossitella. Jos olisin tajunnut pysyä erossa Venäjästä eli jättänyt Russian Prosperity Fund Euro aktiivisen rahaston ja Nokian Renkaat ostamatta, olisi sijoitusteni kokonaistuotto 17,12%. Tässä en ole myöskään laskenut sitä millään tavalla, että todennäköisesti(?) olisin sijoittanut näihin menneet reilut 2 000 euroa vähän järkevämmin.

Itse asiassa tätä kirjoittaessani muistankin keskusteluni Seligsonin ihmisen kanssa rahastoja valitessani. Yritin tällöin(kin) esittää fiksua pitämällä Venäjää aika maltillisesti hinnoiteltuna muun muassa alhaisten PE-lukujen takia.  Tavallaan Seligsonin ihminen myönsi tämän. Hän kuitenkin mainitsi siinä samassa yhteydessä myös kovasta poliittisesta riskistä.

No, tämä riski konkretisoitui sitten aika yllättävän nopeasti.

Aion joka tapauksessa jatkaa pienillä summilla Russian Prosperity Fund Euro -rahaston ostamista. Jossain vaiheessa poliittisen tilanteen on pakko rauhoittua Venäjällä. Öljykään ei (kai) voi loputtomiin olla näin halpaa. Tällöin voi olla, että pääsen vielä voiton puolelle tässäkin rahastossa. Tämä voi vaatia vuosia, mutta se on pieni hinta siitä, ettei tavallaan tarvitse myöntää olleensa väärässä:)

Nokian Renkaita en osta toistaiseksi lisää. Lisäksi Nokian Renkaat taitaa olla edelleen pitkässä juoksussa ihan laadukas yritys. Toki toivon myös, että 5.2.2015 julkaistava vuoden 2014 tilinpäätöstiedote toisi mukanaan edes jotain positiivista.

Jätä kommentti

*