46 prosenttia sijoittajista omistaa vain yhden yrityksen osakkeita

Viisas Raha -lehden numerossa 6/2015 oli mielenkiintoinen artikkeli, jossa kerrottiin Matti Keloharjun ja Antti Lehtisen selvityksestä arvopapereiden omistuksesta Suomessa vuonna 2015.

Olen jo aikaisemmin pohtinut sijoittajien määrää kirjoituksessani. Viisas Raha –lehden artikkelissa aiheesta oli mukavasti lisätietoa.

Sijoittajia paljon, hajautus hämmästyttävän pientä

Tutkimuksen perusteella Suomessa on 740 000 sijoittajaa vuonna 2015. Osake on yleisin sijoituslaji. ETF-rahastoja on vain 6 000 sijoittajalla, mikä kuulostaa mielestäni oudon pieneltä määrältä.

Mediaaniluvun mukaan osakesalkun arvo on 4 200 euroa, mutta keskimääräisluku on selvästi korkeampi 41 000 euroa.

Itselleni yllättävin tieto oli se, että 46 prosenttia sijoittajista omistaa vain yhden yrityksen osakkeita ja 16 prosenttia kahden yrityksen osakkeita. Tutkimuksen mukaan tilanne on kuitenkin parantunut hajauttamisen kannalta. Vuonna 1995 yksityisellä sijoittajalla oli keskimäärin kaksi osaketta, kun luku on nyt 3,6.

Itseni on hankala kuvitella miten joku voi omistaa vain yhtä osaketta. Minulla ei ole luonnollisesti oikeutta arvostella kenenkään päätöksiä. Joka tapauksessa näin vähän hajautettu omistaminen vaan tuntuu hyvin oudolta ajatukselta.

Toisaalta en kyllä voi suositella omistusten hajauttamista niin laajalle kun olen taas itse onnistunut tekemään. Tässäkin taitaa päteä vanha viisaus eli kohtuu kaikessa on paikallaan.

Enemmän tietoa tutkimuksesta on esimerkiksi Pörssisäätiön jutussa.

Itse en onnistunut löytämään varsinaista tutkimusta netistä. Jos jollakin lukijoista on tietoa mistä tutkimus löytyisi, kommentoikaa ihmeessä tätä kirjoitusta.

Kommentit

  1. http://finance.aalto.fi/en/midcom-serveattachmentguid-1e514c15992929c14c111e5b527198c6e877c107c10/shareownership_2015.pdf ollos hyvä.

    Tässä ei näköjään mainita mitään yrityksistäkään puhdistaa vuoden 2000 katsauksen tavoin datasta häntää, joka muodostuu yhden HPY-osakkeen tm. omistajista, eikä pikasilmäilyllä näyttäisi muutenkaan edes yritetyn selvittää, missä kohden sitä yhden osakelajin omistajien häntää arvopaperiomistus lakkaa näyttämästä tietoiselta sijoitusharrasteelta.

  2. En lukenut tuota AA:n linkkiä joten anteeksi jos vastaus löytyy sieltä. Sitten siihen (ehkä) tyhmään kysymykseen: Onko noihin laskettu mukaan esim. As Oy:n osakkeita? Eli jos asut kerrostalossa ja omistat sieltä asunnon niin näkyykö se tuolla että omistat yhtä yhtiötä?

    • “Our data include the initial balance in Euroclear’s ownership records on January 1, 1995 and all changes in these records until January 1, 2015 for all publicly quoted companies represented in the paperless system of share ownership and trading, …” eli vain arvo-osuustileillä säilytettävät omistukset julkisesti noteeratuissa yhtiöissä, ja viimeksimainitulla (väärin?)ymmärrän henkilökohtaisesti tarkoitettavan pörssilistausta. Asunto-osakkeet ovat siis selkeästi poissa tämän katsauksen piiristä (ei sähköistä rekisteriä, ei julkista noteerausta) ja pörssiin listaamattomat osakeyhtiöt (pienessä ääripäässä yksinyrittäjän Veijo Möttönen Oy) tulkintani mukaan myös, vaikka niistä osan omistukset ymmärtääkseni elävätkin samassa arvo-osuusjärjestelmässä.

      • Tajusinpahan vasta nyt, että datalähteestä johtuen aivan kaikki ulkomaiset osakkeet, pl. ne joilla on rinnakkaislistaus Helsingissä, taitavat olla näkymättömiä ko. katsaukselle. Millä ehkäpä sitten olisi aivan pikkuriikkinen vaikutus esim. kirjoittajan hämmästelemiin ETF-omistajuuksiin. Mitäs kotimaisten liikkeellelaskijoiden ETF:iä ylipäätään on olemassa? Seligsonin OMXH25, ehkä jollakin pankilla joku marginaalituote?

    • bugamon says

      Ja toinen mikä tuntuu ainakin omalla lähipiirillä olevan monella on puhelinosake. Jäänne jostain vanhasta.

  3. Kaikki yhden osakkeen omistajat eivät tosiaan ole varmaan erityisesti päättäneet omistaa yhtä osakelajia. Taustalla voi olla esimerkiksi jokin sellainen syy, jonka kautta yhden osakesarjan omistajista on tullut osakkeenomistajia, vaikkeivat he ole sitä yhtäkään osaketta koskaan edes ostaneet. Suomen laajimmin omistettu osakeyhtiö on nykyisin kai Elisa Oy, jolla on viimeisimpien tietojen mukaan yhteensä noin 206 300 omistajaa, joista 196 300 on kotitalouksia. Syynä näin laajaan omistuspohjaan ei ole se, että lähes 200 000 kotitalousomistajaa olisi päättänyt ostaa Elisa Oy:n osakkeita. Monessa tapauksessa omistus on seurausta vanhoista puhelinosuuskuntien osuuksista, jotka on sittemmin muutettu osakeyhtiöiksi. Elisa Oy on fuusioinut itseensä vanhoja puhelinosuuskuntia, ja lopputuloksena on ollut varsin laaja omistuspohja. Sama tilanne pätee osin mm. Sampoon, joka oli keskinäinen vakuutusyhtiö vuoteen 1987 saakka, minkä jälkeen se muutettiin osakeyhtiöksi, jolloin monista tuli osakkeenomistajia. Yhtiöllä on yhä lukumääräisesti aika monia omistajia. Joissain tapauksista yhden osakesarjan omistus on voinut seurata siitä, että osakkeita on tarjottu erityisehdoilla henkilökunnalle yrityksessä, jossa henkilö on ollut töissä.

  4. Piensijoittaja says

    Kiitoksia AA linkistä ja kiitoksia kaikille kommenteista!

    Tämä selittää hyvin sen miksi yksittäisen osakkeen omistajia on näin paljon oloisesti ja myös sen miksi ETF:t ovat tutkimuksen mukaan niin harvojen harrastus.

    Olisi varmasti hyvä, jos tämmöisestä tutkimuksesta olisi poistettu tämmöiset yhden yhtiön “osakkeenomistajat”. Lisäksi olisi mielenkiintoista nähdä vastaava tutkimus siten, että mukana olisi myös ulkomaalaiset omistukset. En kuitenkaan osaa arvioida kuinka hankalaa tarvittavan datan saamisen olisi.

    • Luulen, että ulkomaisten osakkeiden omistusten minkäänlainen kattava valtakunnallinen tilastointi vaatisi alisäilyttäjä- ja hallintarekisteröintikuvioiden johdosta vastaavan datasetin, joka tässä oli pulautettu kerta-ajona Euroclearin myllystä, pyytämistä jokaiselta osakevälitystä harjoittavalta laitokselta erikseen ja näiden datasettien yhteenharsimista. Jos tutkijaa ei haittaa otsahiki ja se, että todennäköisesti minkään kahden toimijan data ei ole suoraan yhteensopivaa, ja oletetaan kaikkien välittäjien olevan yhteistyöhaluisia ja -kykyisiä, homma olisi teknisesti täysin mahdollinen ja vaatisi lähinnä viitsimistä.

      Toisaalta koska intternetin ihmeellinen maailma, kattavan datasetin kasaaminen kuulostaa aika sisyfoniselta nakilta, kun piensijoittajilla voi olla salkkuja mitä moninaisimmissa paikoissa ja esim. IB:tä tuskin kiinnostaa hirveästi vastailla satunnaisen tutkijan pyyntöön antaa yksilöivillä henkilötiedoilla varustettu dumppi kaikkien suomalaisten asiakkaidensa salkuista, ja vaikka kiinnostaisikin, kokonaista hetua en pikatarkistamalla oman tilini tiedoista sieltä edes löytänyt. Verottajalla teoriassa pitäisi olla vuositasolla kattava varallisuustieto, mutta sekin vain olettaen, että kaikki tunnollisesti raportoivat automaattisesti verokarhulle valuvien varallisuustietojen ulkopuoliset omistuksensa kuten periaatteessa pitäisi mutta monet eivät viitsi vaivautua koska varallisuusverokin on tilapäisesti alennettu nollaan joitakin vuosia sitten.

      Jos täysin hypoteettisia skenaarioita maalailisi, se jonkin aikaa sitten mediakeskustelun roviolla yksisilmäisesti poltettu kotimaisten osakeomistusten hallintarekisteröinnin mahdollistamishanke ehdotettuine tiedonantovelvollisuuspykälineen todennäköisesti olisi realistisin kanava saada tämänkaltaisten katsausten datasta kattavampaa – jos välittäjä joutuu joka tapauksessa toimittamaan keskitettyyn rekisteriin määräajoin henkilötasolle yksilöityä omistusdataa hallintarekisteriensä sisällöstä, pitäisi olla teknisesti triviaalia sisällyttää siihen samalla vaivalla henkilön koko salkku. Käytännön lopputulos toki kuitenkin olisi jokin vähintään vuosikymmeniä kestävä hybridi, jossa vain osa välittäjistä hyödyntäisi hallintarekisteröintimahdollisuutta ja osa jäisi suorien arvo-osuustilien maailmaan ja datan laatu vain huononisi globaalisti.

      • Piensijoittaja says

        Tulkitsen tämän siten, että emme taida hetkeen nähdä todellista tilastoa suomalaisten osakeomistuksista kaikessa laajuudessaan:)

Jätä kommentti

*