20 000€ sijoituksissa – tavoitetta edellä reilusti

Huomasin maaliskuun lopussa päivittäessäni sijoitusten tilannetta lähestyväni 20 000 euron rajaa sijoitusteni arvossa. Viimeisempien ETF-ostojen jälkeen huomasin saavuttaneeni rajapyykin.

Tällä hetkellä minulla on siis rahaa sijoituksissa vähän päälle 20 000 euroa.

Päätinkin tehdä jonkinlaisen välitilinpäätöksen tilanteestani tässä vaiheessa samalla tavalla kun viime syksynä huomioin 10 000 euron rikkoutumisen.

Positiivisinta tilanteessa on se, että olen todella reilusti edellä sijoitustavoitettani. Tavoitteen mukaan minulla pitäisi olla sijoituksissa tällä hetkellä noin 15 500€. Olen siis tavoitetta edellä noin 4 500€.

Sinällään tässä ei ole mitään ihmeellistä, koska asetin tavoitteen siten, että se täyttyisi nollan prosentin tuotolla. Tuottoa on tullut tähän mennessä noin 3 000€ ja lisäksi olen pystynyt laittamaan rahaa sijoituksiin vähän suunniteltua enemmän.

Toinen positiivinen asia on, että affiliate-tulot ovat kasvaneet mukavasti. Kolme viimeisintä kuukautta ovat tuoneet tuloja noin 800 – 900 euroa ja kasvuprosentti viime vuoden vastaaviin kuukausiin on ollut iso.

Kaikkiaan siis tilanteeni sijoitusten ja tulojen suhteen on oikein hyvä.

Suurinta huolta minulle(kin) aiheuttaa pelko siitä kuinka kauan nykyinen osakkeiden nousukausi voi vielä jatkua ja kuinka suuri pudotuksesta tulee.

Käsittääkseni jonkinlaista suuntaa tulevasta näkee kun USA nostaa ensimmäisen kerran korkoa.

Jos minulla ei olisi vuoteen 2019 tähtäävää sijoitustavoitetta, en huolehtisi tätä millään tavalla. Nyt kuitenkin voin joutua myymään omistuksiani vuoden 2019 tienoilla, joten tämä aiheuttaa pientä pelkoa markkinoiden tilanteesta sillä hetkellä.

No, toisaalta tähänkin on vielä melko monta vuotta. Tässäkin ajassa voi tapahtua paljon sekä meidän perheen elämässä että taloudessa yleensäkin.

Muutenkaan nousukauden kestoa tai sen loppumista on turha yrittää ennustaa tällä osaamisella. Olen ollut lukevinani, että minua oppineemmatkaan ihmiset eivät ole ihan yksimielisiä asiasta:)

Jos sijoittaisin ilmain tavoitetta nykyisellä tietämyksellä

Kesällä minulle tulee piensijoittajan uraa kaksi vuotta täyteen. Olen aina välillä miettinyt miten aloittaisin sijoittamisen jos saisin tehdä sen nykyisellä tietämyksellä ja ilman erityisempää tavoitetta.

Ensimmäiseksi voin sanoa, että yleisesti sijoittamisen aloittaminen on tuntunut äärimmäisen järkevältä. Kuten olen kirjoittanutkin, näin yleisesti sijoittaminen kannattaa aloittaa mielellään mahdollisimman aikaisin.

Mielestäni sijoittaminen opettaa paljon yhteiskunnasta laajemminkin ja esimerkiksi siitä miten Suomessa ei oikein ymmärretä miten helppoa vaurastuminen voisi olla pidemmällä tähtäimellä sukupolvien yli katsottuna.

Muuten keskittäisin sijoituksiani vähän vähempään määrään kohteita kuin olen tehnyt. Sijoittaisin noin puolet mahdollisimman laajasti hajautettuna erilaisiin indeksirahastoihin. Toisen puolen keskittäisin muutamiin tasaista osinkovirtaa tuoviin yhtiöihin.

Ilman selvää tavoitetta en luultavasti laittaisi ihan yhtä paljon rahaa sijoituksiin. Sen sijaan hakisin tilannetta, jossa sijoituksissa olevan rahan merkitys kokonaistilanteen kannalta olisi tarpeeksi pieni. Näin voisin lopettaa suunnilleen kokonaan sijoitusten seuraamisen ja luottaa siihen, että pitkässä juoksussa tässä hommassa ei voi hävitä. Indeksirahastojen osalta tämä olisi ainakin helppo ja järkevä toteuttaa. Yksittäisiä osakeomistuksia olisi toki pakko seurata jollakin tasolla.

No, jatkuvasta osakekurssien seuraamisesta olen päässyt eroon jo nytkin aika hyvin. Ostin esimerkiksi IBM:n osaketta noin kolme viikkoa sitten ja vasta tätä kirjoittaessani vilkaisin ensimmäisen kerran miten osakekurssi on kehittynyt. Pari prosenttia arvo näytti nousseen.

Tällä hetkellä menee siis kaiken tavoin hyvin ja kesäkin lähestyy! Toivottavasti nousukausi jatkuu vielä kauan, eikä Venäjä saa hämmennettyä maailmanpolitiikkaa kovin radikaalisti.

Kommentit

 1. bugamon says

  Ajattelin kysäistä tällä palstalla kun tuli ekana mieleen, että miten se veroitus menee tuossa tapauksessa että . Rahaa laitettu rahastoon esim 17000€ ja tuottoa on 3000€. Eli rahastossa on yheesä 20k. Ja jos lunastaisin tilille vaikka 5000€ niin. Maksetaanko siitä veroja mitem vai noudatetaanko tässä jonkilaista fifo (first in first out) käytäntöä. Kiitos vastauksista jo etukäteen.

  • Piensijoittaja says

   Terve
   Valitettavasti en osaa vastata kysymykseesi omin sanoin tai tiedoin. Itse en ole vielä myynyt mistään rahastosta osuuksia, joten tämmöinen asia ei ole tullut ajankohtaiseksi.

   Verottajan sivulla asiasta sanotaan kuitenkin seuraavaa.

   Hankintahinta on yleensä osuuden ostohinta
   Rahastosäästämisessä on tavallista, että saman sijoitusrahaston rahasto-osuuksia hankitaan vähitellen, esimerkiksi kuukausittain. Kun rahasto-osuudet myydään, kunkin erän myynnistä saatu voitto lasketaan erikseen. Kunkin erän myyntihinnasta vähennetään osuuksien ostohinnat siinä järjestyksessä kuin osuudet on hankittu. Tätä kutsutaan ns. FIFO-periaatteeksi (first in – first out). FIFO-periaatetta sovelletaan arvo-osuustilikohtaisesti. Jos osakkeen hankkimiseen on käytetty muuta valuuttaa kuin euroja, ostohinta lasketaan muuntamalla valuutan arvo euroiksi hankintapäivän vaihtokurssin mukaan. Suomen markka muunnetaan euroiksi muuntokurssilla 5,94573 markkaa = 1 euro.

Jätä kommentti

*