1,5 vuotta sijoittamista takana – edelleen tavoitteessa

Päätin tehdä väliaikakatsauksen menneeseen vuoteen ja lyhyeen sijoittajan uraani näin muutama päivä ennen vuoden vaihtumista.

Asetin kesäkuussa 2013 sijoittamisen tavoitteekseni saada kasaan 50 000€ 1.6.2019 mennessä. Tasaisen vauhdin taulukolla tämä tarkoittaa, että minulla pitäisi olla tämän vuoden loppuun mennessä sijoituksissa kiinni rahaa 12 672€. Tämä toteutuu loistavasti ja olen tavoitetta vähän edellä. Yhteensä minulla on sijoituksissa kiinni 12 848,62 euroa.

Sijoittamista aloittaessa asetin kuukausitavoitteeksi 704 euroa. Laskin pääseväni tällä summalla 50 000 euron tavoitteeseen, vaikka sijoitusteni arvo ei nousisi yhtään tänä aikana.

Jos ja kun jatkan tästäkin eteenpäin sijoittamalla joka kuukausi 704 euroa, on minulla todennäköisesti enemmän kuin 50 000€ sijoituksissa 1.6.2019. Uskon kuitenkin pystyväni elämään tämän ”ylimääräisen” rahan kanssa.

Sinällään siis sijoittaminen on sujunut hyvin säästämisen kannalta, jos nyt tämmöistä lausetta voi käyttää.

Tuottoa sijoitukseni ovat sen sijaan tuoneet surkeasti tänä aikana. Kokonaisuudessa olen plussalla 2,51%, mitä ei voine pitää millään tasolla hyvänä tuloksena 1,5 vuoden ajanjaksolle. Suorat osakesijoitukset ovat -1,91% tappiolla ja aktiiviset rahastot -16,79%. ETF-sijoitukset ovat vähän pinnalla 1,29% tuotolla ja indeksirahastot ovat voitolla jopa 13,11%.

Vähän on pakko jossitella. Jos olisin laittanut kaikki sijoitukseni indeksirahastoihin, olisi minulla tällä hetkellä rahaa koossa jo 14 178€.

Varsinaista sijoitussuunnitelmaa olen säätänyt huolella matkan varrella. Tällä hetkellä salkkuuni kuuluu 10 osaketta, 10 indeksirahastoa, kaksi aktiivista rahastoa ja 12 ETF-rahastoa. Olen miettinyt jo jonkin aikaa, että tämmöisessä roiskimisessa ei ole kyllä mitään järkeä. Toisaalta taas en ole oikein osannut lopettaakaan aloittamieni rahastojen ja ETF:n ostamista.

Jossain vaiheessa haluaisin ehdottomasti keskittää omistuksiani jotenkin loogisemmin. Nyt esimerkiksi osa omistuksista on varmasti osaltaan päällekkäisiä. Olen kuitenkin tyytyväinen, että en ole enää vähään aikaan tehnyt typeriä, liian pieniä osakeostoja.

Toisaalta taas minulla menee tällä hetkellä niin paljon rahaa ETF:ien kuukausisäästöön ja rahasto-ostoihin, että rahaa ei tahdo saada kerättyä isompiin osake-ostoihin. Esimerkiksi tällä hetkellä ostaisin erittäin mielelläni Nordeaa lisää kurssin ollessa 9,56€, mutta rahaa ei ole.

Luultavammin alan rauhoittamaan tilannetta tulevaisuudessa siten, että lopetan ainakin ETF:ien ostamisen ja mahdollisesti alan myymään niitä poissa sopivassa kohtaa. Tähän vaikuttaa esimerkiksi kustannuksiin vaikuttavat tekijät kuten omistuksen pituus jne. Luonnollisesti en myy myöskään ikinä mitään tappiolla pois…

Tämän jälkeen keskitän omistukseni sopivaan määrään indeksirahastoja. Lisäksi teen osakesijoituksia X-määrään yhtiöitä. Myös esimerkiksi korkorahastoja kannattaisi varmasti harkita.

No, tätä ehdin harkita rauhassa tulevina vuosina. Toistaiseksi jatkan valitsemallani tiellä, vaikka en ole todellakaan vakuuttunut sen järkevyydestä.

Jätä kommentti

*