10 000€ sijoituksissa – edessä hirveä romahdus, kunnon nousu tai jotain muuta?

Päivitin viime viikon loppupuolella sijoitukseni arvot ja osuudet sivulle. Tässä yhteydessä huomasin sijoitusteni arvon nousseen yli 10 000 euroon.

Monelle piensijoittajallakin tämä on varmasti pieni summa. Itse olin kuitenkin jostain syystä hyvin ylpeä jo tästä tasaluvusta. Onnistumisen tunnetta lisäsi se, että laskin olevani tässä vaiheessa yli 1 000 euroa sijoitustavoitettani edellä.

Kun katson tarkemmin eri sijoitustyyppieni tuottoa ensimmäisen vuoden ajalta, niin onnistumisen tunne alkaa kuitenkin hiipua huonosti menneiden osakesijoitusten takia.

Parhaiten sijoituksistani ovat tuottaneet ETF:t, joiden tuotto on tällä hetkellä 15,23%. Tästä ei kannata tehdä kuitenkaan kovin vakavia johtopäätöksiä. Etenkin Vietnamiin ja Indonesiaan keskittyvät ETF:t tuntuvat elävän hyvin voimakkaasti.

Tämän jälkeen parhaiten ovat tuottaneet passiiviset indeksirahastot tuoton ollessa 8,28%.

Aktiiviset rahastot ovat sen sijaan miinuksella -2,77%, kiitos Seligsonin Russian Prosperity Fund Euron. Tämän rahaston arvoon vaikuttaa luonnollisesti Ukrainan tilanne. Jatkankin tasaisesti rahaston ostoja turhia hätäilemättä.

Osakesijoitukset juuri ja juuri plussalla

Tiedän, että vuosi on lyhyt aika tehdä mitään vakavampia päätelmiä osakevalintojen onnistumisesta. Silti minua häiritsee osakesijoitusteni tilanne, joka on juuri ja juuri voitolla 1,66% tuotolla.

Jossittelu on tavallaan typerää. Jossittelen silti ja totean, että ainakin vuoden kokemuksen perusteella indeksirahastoihin keskittyminen olisi taannut parhaan tuloksen omia osakevalintojeni sijaan.

No, en hätäile tämänkään asian kanssa, vaan seuraan miten valitsemieni yritysten toiminta kehittyy. Alla eri osakesijoitukseni tarkemmin. Osakkeen nimen jälkeen on osakkeen tuotto ja suluissa on osuus kokonaissijoituksista.

 • Nokia Corporation 114,24% (6,02%)
 • Revenio Group Oyj 89,45% (1,82%)
 • Sampo Plc A 2,29% (5,45%)
 • Nordea Bank AB FDR -0,15% (11,02%)
 • Bank of America Corp -1,74% (4,46%)
 • Johnson & Johnson -2,24% (4,42%)
 • Panoro Energy -4,70% (1,79%)
 • Nokian Tyres Plc -14,85% (9,64%)
 • Clinical Laserthermia B-35,55% (0,82%)
 • Talvivaara -65,10% (0,72%)

Eniten minua mietityttää Nokian Renkaiden tilanne. Olen ostanut sitä nyt keväällä kahteen otteeseen keskihinnan ollessa noin 30,50€ ja kuvitellut saavani osaketta kohtuullisen halvalla. Nyt osakkeen arvo on kuitenkin noin 26 euron luokkaa. Miinusta on tullut siis reilusti.

Tällä hetkellä Nokian Renkaiden osuus kaikista sijoituksistani on jo 9,64%. Lisäksi minulla on rahaa kiinni Russian Prosperity –rahastossa 5,21%. Näiden kautta sijoituksissani on Venäjä-riskiä kohtuullisen paljon.

Tästä huolimatta minun tekisi vielä mieli ostaa lisää Nokian Renkaita ennen perjantain 8.8. osavuosikatsausta.

Kaiken järjen mukaan maailma ei voi enää olla niin tyhmä, että ajautuisimme taas uuteen kylmään sotaan varsinaisesta maailmansodasta puhumattakaan. Muutenkin luulisi järjen voittavan Venäjällä kun taloudellinen epävarmuus alkaa purra myös keskiluokkaan kunnolla.

Toki Nokian Renkaiden menestys ei ole täysin riippuvainen Venäjästä. Merkittävä osa Venäjällä ja IVY-mailla on kuitenkin Nokian Renkaiden liikevaihdosta. Wikipedian mukaan vuonna 2013 34% liikevaihdosta tuli Venäjältä.

Myös Nordean osake on tippunut viimeisen kuukauden aikana noin 4%:lla. Omien Nordean osakkeideni keskihinta on noin 10,30€, joten miinuksella on tämäkin. Kaiken järjen mukaan Nordean kurssikin tulee kuitenkin nousemaan tulevaisuudessa jo ihan kasvavan osinkotuoton takia.

Taidan seurata alkuviikon Nokian Renkaiden ja Nordean kurssin kehittymistä ja tehdä lisäostot sopivassa vaiheessa. Eniten minua huolestuttaa tässä etenkin Nokian Renkaiden osalta kohtuullisen suuri osuus salkusta.

Viime viikkojen lasku suuren romahduksen alkua vai hyvä ostotilaisuus?

Erinäiset puheet ja keskustelut siitä, että historian pisin nousuputki ei voi jatkua loputtomiin, saavat itsenikin miettimään mitä lähiaikoina on edessä.

Itse asiassa näin täydellisenä maallikkona tekisi mieli epäillä, että reaalitalous ja sen hidas kehitys, maailmanpoliittinen epävarmuus ja osin matalien korkojen aikaansaamaan osakkaiden nousuputki voi aiheuttaa jossain vaiheessa jonkinlaisen isommankin romahduksen.

Toisaalta taas jos Ukrainan kriisi ja maailmanpoliittinen tilanne rauhoittuvat muutenkin ja reaalitalous alkaa vetämään, voi nousua olla edessä reippaastikin.

Minkälaisen johtopäätöksen tästä voi sitten vetää? Lähinnä varmaan sen, että nyt voi olla hyvä tai todella surkea aika tehdä lisäostoksia…

Muutenkin lienee turha paljon ennustaa tulevaisuutta tällä osaamisella, kun varsinaiset gurutkin tuntuvat antavan täysin toisistaan poikkeavia arvioita.

Jos nyt kuvitellaan, että edessä olisi suurempikin romahdus, niin itse ajattelen toimivani seuraavasti.

 • Yritän huolehtia, että kaikki sijoituksissani olevat rahat ovat rahaa, jota en tarvitse useampaan vuoteen.
 • En missään nimessä ala panikoida myymällä sijoituksiani.
 • Jos voimakkaampi lasku alkaisi, niin yrittäisin kuitenkin jatkaa tasaisesti ostoja jakaakseni ajallistakin riskiä. Toki tässä voisi yrittää vähän ennustaa mahdollista pohjaa ja yrittää kerätä rahaa tällöin tehtäviä ostoja varten. Realistisesti ajateltuna tämäkin ennustaminen lienee kuitenkin mahdoton tehtävä, joten lienee parasta jatkaa vaan ostoja tasaisesti. Näin osa ostoista sattuu siihen halvimpaankin mahdolliseen kohtaan.

Kommentit

 1. Viime viikkojen lasku menee vielä normaalien heilahdusten piikkiin. kymmenen prosentin heilahdukset eivät ole markkinoilla poikkeuksellisia. En myöskään tekisi yhden vuoden sijoitustulosten perusteella minkäänlaisia johtopäätöksiä omista sijoittajan taidoista. Odota siis ihan rauhassa mitä uleman pitää. Se kuinka kylmänä onnistuu päänsä pitämään tulee ratkaisemaan onnistumisen osakemarkkinoilla pidemmällä aikavälillä. Muilla asioilla on sitten pienempi merkitys.

  • Piensijoittaja says

   Terve TT!
   Kiitoksia kommentista.

   Olet varmasti oikeassa tuon rauhassa odottamisen suhteen. Samoin tiedostan kyllä, että vuoden perusteella ei kannata vielä tehdä mitään johtopäätöksiä. Jostain ihmeen syystä niitä tulee silti tehtyä:)

Jätä kommentti

*