Nettisivustoa ostamassa – varo olemattomia kävijöitä

Eräs tuttu yrittäjä pyysi apua, kun hänelle oli tarjottu edullisesti erästä sivustoa. Sivusto sisälsi kyseinen yrittäjän alaan liittyvää infoa. Lisäksi sivustolla oli muutama, sinällään käyttökelpoinen laskuri.

Tuttava itse ei tajua internetin hyödyntämistä juuri mitään, joten hän kysyi minulta yleisesti kannattaisiko sivusto ostaa. Ideana tuttavallani oli tarjota omia palveluita sivuston kautta ja ohjata liikennettä omalle sivustolle. Sinällään idea kuulosti ihan järkevältä ja sivustokin näytti päällisin puolin ihan asialliselta.

Sivuston kerrottu kävijämäärä kuulosti kohtuullisen isolle. Kun aloin selvittämään mistä tämä tieto oli saatu, niin sivua myyvät tahot olivat toimittaneet kävijämääristä Excelin. Tästä ei selvinnyt millään tavalla mistä tiedot oli saatu.

Tarkastelin sivustoa sen verran, että totesin Google Analyticsin olevan käytössä. Pyysinkin tuttavaani pyytämään oikeuksia Analyticsiin, jotta kävijätietoa pääsisi itse tarkastelemaan. Tähän sivustoa myyvät tahot vastasivat lähettämällä kävijämäärätietoa PDF-muodossa Google Analyticsistä. Tätä vaihtoehtoa tarjottiin kuulemma sen takia, koska Google Analyticsiä on hankala käyttää. Näin ostajalle haluttiin tarjota helpompi vaihtoehto…

Sinällään kävijämäärä kyllä vastasi Excelissä olevia lukuja, mutta pelkkä kävijämäärätieto ei kerro itsessään mitään. Lisäksi PDF:ssä mukana olleet sivulla vietetty aika ja poistumisprosentti näyttivät aavistuksen oudoilta.

Tämän jälkeen kehotin ostajaa laittamaan keskustelujen jatkumisen ehdoksi pääsyn Analytcisiin ja lopulta näin tapahtuikin.

Vähän tietoja tarkastelemalla selvisi hyvin nopeasti, että suurin osa sivuston kävijöistä eli noin 80% tuli USA:sta ja viittaavana sivustona oli pääasiassa Twitter. Keskimäärin vierailulla tehtiin yksi sivulataus ja kesto oli tätä kautta 0 sekuntia.

Tämä alkoi oudoksuttaa jo oikeasti, koska sivuston sisältö oli suomeksi. Itse en keksinyt mitään syytä sille miksi jenkit käyttäisivät sivustoa ja miksi palveluun tultaisiin oikeasti Twitteristä noin paljon.

Pyysin ensimmäiseksi tuttavaani kysymään asiaa myyjältä. Ainakaan omien sanojensa mukaan myyjät eivät olleet kuitenkaan edes tajunneet asiaa. No, tämä saattoi pitää paikkaansa tai sitten ei. Kaupan teko jäi kuitenkin tähän. Itselleni jäi semmoinen olo, että myyjät olivat vähintään tienneet oudosta liikenteestä. Toki on myös mahdollista, että liikennettä oli ostettu tarkoituksella.

En ala tässä kuitenkaan suolaamaan kyseisiä myyjiä, koska en voi olla asiasta varma pintapuolisen tutustumisen perusteella.

Joka tapauksessa ajattelin kirjoittaa asiasta, koska vastaava tilanne voi tulla vastaan muillekin.

Mikäli siis olet ostamassa nettisivustoa, niin suosittelen edes alkeellisella tasolla analysoimaan sivuston tilastoja. Jos kyseessä on suomenkielinen sivusto, niin jo suhteettoman suuri ulkomailta tulevan liikenteen osuus voi kertoa jotain.

Mikäli kyseessä on oikeasti iso sivusto ja kallis investointi, eikä omaa osaamista ole, kannattaa sivuston arviointiin pyytää konsultaatiota.

Luonnollisesti pelkkä kävijämäärä ei itsessään kerro automaattisesti mitään sivuston liikenteen laadusta. Jossain tapauksissa pienikin kävijämäärä voi olla hyvin arvokasta. Tästä huolimatta kokonaiskävijämääränkin kannattaa kiinnittää huomiota etenkin jos näyttää, että sitä on pumpattu ylös tarkoituksellisesti myyntiä varten. Yksi helppo esimerkki on sivuston kävijämäärän nostaminen AdWordsin avulla ennen myyntiä olevalla ajanjaksolla. Kaupan jälkeen tämä liikenne loppuu kuin seinään mainostamisen loputtua.

Mikäli nettisivujen kävijämäärä ja siihen liittyvät outoudet kiinnostavat laajemminkin, kannattaa etsiä lisätätietoa myös ”non-human traffic” –fraasilla Googlesta.

Jätä kommentti

*