Millä avainsanoilla sivullesi tullaan Googlesta ja mitä not provided tarkoittaa Analyticsissä?

Aikaisemmin Google Analyticsin kautta pystyi seuraamaan helposti millä avainsanoilla sivuille tultiin.

Alkuvuonna 2012 Google muutti kuitenkin Googleen kirjautuneena olevat käyttäjät suojatun yhteyden taakse ja syksyllä 2013 muutos vietiin kaikille käyttäjille. Googlen käyttäjille tämä näkyy käytössä vain siten, että osoiteriville on ilmestynyt https-protokolla http:n sijaan. Nykyään Google on siis osoitteessa https://www.google.fi.

Analyticsissä muutos näkyy siten, että avainsanalistaa katsoessa ehdottomasti suurin ”avainsana” on (not provided). Esimerkiksi tässä blogissa sen osuus joulukuun 2014 käynneistä oli 92,78%.

Oman sivuston tilanteen pääsee katsomaan Google Analyticsin kautta osiosta Hankinta (Acquisation) -> Avainsanat (Keywords) -> Maksuton (Organic).

Google perusteli muutosta käyttäjien tietoturvalla. Varmasti muutos olikin ihan hyvä. Aikaisemmin seurasin esimerkiksi itse huvikseni millä avainsanoilla erääseen isoon palveluun tultiin erään keskikokoisen työpaikan koneilta. En nyt halua alkaa julkisuudessa kertoa tästä esimerkistä enempää. Sen voin kuitenkin sanoa, että kaikilla ei taatusti ollut työasiat mielessä hakuja tehdessään.

Mielestäni suojaamattomia hakusanoja käytettiin myös julkisesti hyväksi jonkun palvelun listatessa millä hakusanoilla kirkon koneilla oltiin tultu heidän tai jonkun muun palveluun. En onnistunut kuitenkaan enää löytämään netistä aiheesta kertovaa juttua.

Itse en käyttänyt ominaisuutta tämän ”härskimmin” hyväksi. Uskoakseni suojaamattomat avainsanat olisi kuitenkin pystynyt poimimaan talteen ja viemään esimerkiksi asiakashallintaan. Näin tätä kautta olisi päässyt kiinni myös siihen millä avainsanoilla yksittäinen ihminen on tullut johonkin palveluun.

Muutoksen merkitystä hakukoneoptimoinnille en ala tässä postissa käymään tämän tarkemmin läpi. Jonkinlainen mielipide minulla on kuitenkin, että laadukasta sisältöä tuottaville sivuille muutos ei ole pahasta. Monen affiliate-sivuston elämää muutos voi kuitenkin ainakin tuntua haittaavaan. No, ehkäpä muutos kuitenkin ohjaa sivustoja parempien mittareiden käyttämiseen ja jopa laadukkaamman sisällön tuottamiseen.

Mistä avainsanoja voi sitten seurata?

Olen kirjoittanut jo aikaisemmin kirjoituksen Google Webmaster Toolsin käyttöönotosta. Tämä on siis ohjelma, jota kautta voi seurata myös millä avainsanoilla sivullesi tullaan minäkin ajanjaksona.

Kun Webmaster Toolsin liittää Analyticsiin, niin sen jälkeen avainsanoja voi seurata myös Analyticsin kautta. Tieto löytyy seuraavien valintojen takaa: Hankinta (acquisation) -> Hakukoneoptimointi (search engine optimization) -> Kyselyt (queries). Täältä näkee aina valitun ajanjakson aikana tehtyjen hakujen määrän, omalla sivulle tulleet käynnit ja keskimääräisen sijoituksen sekä klikkiprosentin.

Esimerkkinä poimin tämän sivun osalta yhden avainsanan joulukuun ajalta.

QueryImpressionsClicksAverage PositionCTR
sattuman kauppaa wall streetillä90351,238,89%

Tämä kertoo, että yhteensä Googlesta on haettu 90 kertaa termillä ”sattuman kauppaa wall streetillä” siten että sivuni on näytetty hakutuloksista. Haun tehnyt on klikannut sivulleni 35 kertaa mistä muodostuu klikkausprosentti 38,89%. Lisäksi tuo kertoo, että sivuni on ollut keskimäärin hakutuloksissa sijalla 1,2.

Yllä olevaakin tietoa voi toki hyödyntää monella tavalla. Esimerkkinä tästä käy tilanne, jossa oman sivuston sisältö on hyvillä sijoituksilla jollakin avainsanalla, mutta sivulle ei kuitenkaan tulla kovin usein eli CTR jää pieneksi. Jos sisältö vastaa mielestäsi hyvin käyttäjän tarpeisiin, niin tällöin voi miettiä onko hakutuloksissa näkyvä title ja mahdollinen description tarpeeksi houkutteleva vai voisiko tälle tehdä jotakin?

Tämäkin on ehkä niin laaja aihe, että kirjoitan tästä joskus enemmän oman kirjoituksen muodossa.

Tässä oli joka tapauksessa selitys siitä mitä ”not provided” tarkoittaa ja miten omalle sivulle tulleiden käyntien avainsanoja voi edelleen seurata. Lue myös kirjoitukseni Google Analytcsin lisäämisestä blogiin.

Jätä kommentti

*